Nadszedł czas pieczenia ciast, pichcenia pysznych przekąsek i słodyczy. Chciałabym się z wami podzielić moim tradycyjnym miksem słodyczy, które co roku zajmują najważniejsze miejsce na bożonarodzeniowym stole. Zapodam wam też koncept na oreo cookie balls – moją pyszną nowość!
Autor: Brian Eager
Źródło: http://www.flickr.com
Przyuczyła mnie je przyrządzać moja św.p. babcia. Niestety, w tym roku po raz drugi brakuje przy świątecznym stole… Bardzo mi jej brak, wychowywała mnie i zawsze miała dla mnie czas. Była mi bliższa niż mama. Ale tak już jest, że nadchodzi chwila pożegnania. Trzeba mi dbać o wszystkie wartości, które mi przekazała i mieć nadzieję, że pilnuje mnie.
Pierwszym z ciast, których nie może nie być na stole jest makowiec. Zazwyczaj wraz z mamą przygotowujemy go na kilka dni przed wigilią. Jego największym amatorem jest mój ojciec – zjada pierwszą sztukę w całości.
Podoba Ci się ten tekst? Jeżeli masz chęć uzyskać więcej danych, odszukaj www (https://jadenapodlasie.pl/), które ma równie interesujące dane.
Chichoczemy wtedy bardzo. Drugi placek to mój ulubiony skubaniec!
Na nieszczęście, żadna z nas nie może go wykonać tak, jak babcia! Do jego przyrządzenia trzeba dużo orzechów i różnych słodkich bakalii (daktyle w sporych ilościach), słodki dżem, albo powidła i jajeczną piankę. Do tego ciasto. Czasami mówiłam o nim pleśniak.
Absorbuje Cię problematyka podnoszona w tym tekście? Zobacz oprócz tego również inne podobne materiały – zwyczajnie wejdź tutaj osuszacze powietrza.
Trzeci rewelacyjny specjał to miodownik z masą grysikową. Niestety należy go wykonać na 5 dni przed świętami, bo placek to piernik z miodem i trochę mija nim robi się zjadliwy. Do tych trzech ciast w ostatnim czasie doszedł przepis na świąteczne kulki oreo cookie balls, który znalazłam na stronie: . Polecam, są pyszne!