Własna firma cateringowa to sposób na biznes, o którym w ostatnim czasie coraz nagminniej się mówi. Nic dziwnego – jest to intratne zajęcie. Polacy z roku na rok coraz więcej pieniążków poświęcają na zakup gotowych posiłków, zamiast przygotować je samodzielnie. Jednocześnie panuje też moda na zdrową dietę. Na rynku nie brakuje przeto klientów. Mało tego, ażeby założyć własny catering nie potrzeba wielu formalności.
Przed założeniem firmy cateringowej warto sprawdzić zapotrzebowanie na rynku (oferowane wyroby, ceny), zaś później zastanowić się nad biznesplanem. Po przygotowane posiłki sięgają głównie ludzie młodzi (18-25 lata) z dużych miejscowości. Zazwyczaj są to panowie. () Może warto pomyśleć o zdrowej, apetycznej kuchni dla mężczyzn? Nie jest to jednak jedyne wyjście – z usług cateringowych korzystają też przecież korporacje, prywatne instytucje, organizatorzy konferencji i szkoleń, jak także konkretne grupy: diabetycy, wegetarianie, osoby odchudzające się, alergicy, sportowcy, kobiety w ciąży. Możliwości jest dużo. Gdy odnajdziesz niszę a także prawdopodobnych klientów, pomyśl nad biznesplanem – przekalkuluj ile pieniędzy będziesz potrzebować na uruchomienie interesu, jak szybko inwestycja Ci się zwróci jak też skąd będziesz brał towar. Zastanów się również nad menu, lokalem jak też dystrybucją. Biznesplan dopomoże ci w zarządzaniu firmą oraz w zdobyciu dofinansowań z Urzędu Pracy albo kredytu w banku, jeżeli nie posiadasz budżetu na start. W bieżącym roku nie warto liczyć na dofinansowanie z Unii – wsparcie pieniężne przewidziano dla firm inwestujących w innowację oraz badania naukowe – chciałbym zamówić catering.
Spodobał Ci się tego rodzaju artykuł? Jeśli tak, to zanim wyłączysz komputer, kliknij wcześniej tu – ta witryna też bez wątpienia wpadnie Ci w oko.
Źródło: http://www.flickr.com
W przypadku firmy cateringowej lokalizacja nie jest najistotniejsza – posiłki będą wszak dostarczane do mieszkań konsumentów. Lokal może znajdować się na obrzeżach miasta, pod warunkiem jednak, iż będzie stamtąd dogodny dojazd. Lokal, w jakim będzie się przyrządzać dania, powinien spełniać wymagania sanepidu. Dotyczy to również domowej kuchni, jeśli za siedzibę prowadzenia działalności gospodarczej wskaże się prywatne mieszkanie.
Jeśli sądzisz, że musisz odnaleźć podobne informacje, to przeczytaj wskazówki (https://psmtechnik.pl/litery-przestrzenne,7,pl) – to trochę odmienny punkt widzenia, ale również jest godny uwagi.
Sanepid wymaga między innymi, by w pomieszczeniu znajdowała się umywalka z ciepłą jak też zimną wodą, natomiast obok umywalek mydełko w płynie jak też środek do dezynfekcji oraz ręczniki.