Suplementacja właściwej diety napojami

Biała herbata nie ma przed nami żadnych tajemnic. Pokażemy ci jak wygląda jej zaparzanie, jakie własności i działanie posiada biała herbata.

Opis i proces wytwórczości: herbaty białe srebrno-biały kolor zawdzięczają wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, które mają zrodzić na wiosnę pączki, ochrania się przed promieniami światła, tak żeby nie wykształcały chrolofilu-pigmentu nadającego zielony kolor liściom.

Powoduje to więdnięcie rozwijających się liści, które po wysuszeniu stają się białą herbatą. Proces produkcji i niedługi okres zbioru białej herbaty ma nie jedynie wpływ na niepowtarzalne zabarwienie naparu herbacianego, ale wpływa też na cenę suszu. W Polsce 100gram białej herbaty kosztuje 20-100 zł.

herbata na biurku i książka

Autor: Frank Haferkorn
Źródło: http://www.flickr.com

Parzenie białej herbaty: Białą herbatę parzyć można po trzykroć w temperaturze 85-90 °C przez około pięć minut. W ten sposób zaparzony napar zachowuje najodpowiedniejsze wartości smakowe i własny unikatowy aromat. Napar z białej herbaty zawiera niezwykle dużo witaminy C, dzięki czemu wspiera naszą odporność, łagodzi napięcia a także stresy. Duża zawartość kofeiny pozwala na usunięcie kawy z diety. Herbata działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią także fakt, iż herbaty białe wspomagają koncentrację.

Jeżeli poszukujesz interesujących informacji na omawiany temat, odwiedź materiały z chemii nas, a z pewnością odnajdziesz interesujące fakty.

Taką herbatę rekomenduje się osobom obciążonym genetycznie schorzeniami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antymutagennych – czytaj więcej o białych herbatach. Nie bez powodu zwana jest „eliksirem młodości”. Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej owych substancji aniżeli zielona herbatka.

Z kolei herbaty pu – erh to tzw. „pogromcy tłuszczu”.po przejściu do serwisu www (zobacz https://www.eena.pl/produkcja-oferty-pracy.html)Ciemna herbata Pu-Erh należy do gatunków w pełni fermentowanych, stąd jej swoisty, ziemisto-korzenny aromat oraz smak. W procesie produkcji liście nabierają cech przyspieszających metabolizm, co cenią osoby na diecie odchudzającej – herbaty pu – erh w niskiej cenie. Ażeby czerpać jak najwięcej z cennych własności herbaty Pu-Erh trzeba parzyć ją w porcelanowym imbryku, w miękkiej wodzie, 3-7 minut. Susz możemy zalać wodą zaraz po zagotowaniu, a niektóre odmiany nadają się do wielokrotnego zaparzania. Do gatunków o delikatnych listkach warto stosować troszeczkę chłodniejszą wodę. Herbaty Pu-Erh aktywizują wytwarzanie soków trawiennych oraz reguluje pracę jelit wspomagając przemianę materii.