Opis i proces wytwórczości: herbaty białe srebrno-biały kolor zawdzięczają wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, które mają zrodzić na wiosnę pączki, ochrania się przed promieniami światła, tak żeby nie wykształcały chrolofilu-pigmentu nadającego zielony kolor liściom.
Parzenie białej herbaty: Białą herbatę parzyć można po trzykroć w temperaturze 85-90 °C przez około pięć minut. W ten sposób zaparzony napar zachowuje najodpowiedniejsze wartości smakowe i własny unikatowy aromat. Napar z białej herbaty zawiera niezwykle dużo witaminy C, dzięki czemu wspiera naszą odporność, łagodzi napięcia a także stresy. Duża zawartość kofeiny pozwala na usunięcie kawy z diety. Herbata działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią także fakt, iż herbaty białe wspomagają koncentrację.
Jeżeli poszukujesz interesujących informacji na omawiany temat, odwiedź materiały z chemii nas, a z pewnością odnajdziesz interesujące fakty.
Taką herbatę rekomenduje się osobom obciążonym genetycznie schorzeniami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antymutagennych – czytaj więcej o białych herbatach. Nie bez powodu zwana jest „eliksirem młodości”. Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej owych substancji aniżeli zielona herbatka.